feest met verhalen

Alle verhalen op een rij

Misschien krijg jij wel cadeautjes met kerst, net zoals veel kinderen in andere landen. In Amerika gooit de kerstman ze op kerstavond door de schoorsteen en in Duitsland komt het Weihnachtskind - het kerstkindje zelf - ze brengen. Maar in Rusland wachten de kinderen op Baboesjka.

Leeftijd: 3 - 6 jaar
Duur: ± 20 minuten
Thema: circus, verjaardag, feest

Er waren eens drie geitjes. De eerste was klein, de tweede wat groter en de derde het grootst. Ze wilden gaan grazen aan de overkant van de rivier, waar het gras sappiger was dan aan deze kant.
Maar bij de rivier woonde een gemene trol. Hij had wilde zwarte haren, ogen als schoteltjes en zijn neus leek wel een grote aardappel. Hij woonde in een donker hoekje, onder de brug over de rivier.

Er waren eens drie broers: Neeli, Peeli en Lali. Het waren vlinders, de mooiste vlinders van het land, en ze waren elkaars beste vrienden. Alles wat ze wisten, hadden ze van hun moeder geleerd. Ze had hen zo veel verteld, "Maar," zei ze, "het allerbelangrijkste is dat je elkaar altijd steunt, vergeet dat nooit.

Het was de avond voordat Jezus geboren werd. De engelen in de hemel waren druk bezig. Sommigen vlogen tussen hemel en aarde op en neer om te zien hoe het met Jozef en Maria ging. Anderen oefenden de liederen die ze moesten zingen in deze heilige nacht. Drie engelen waren bezig om de hemel met sterren te versieren.

Een ezel werkte al jaren voor een boer. Hij droeg groenten van het veld naar de schuur en ging iedere week met de boer naar de markt. Hij moest hard werken en de boer sloeg hem op zijn achterwerk met een tak om hem harder te laten lopen. De kinderen van de boer scholden hem uit als domme ezel. Een fijn leven had de ezel niet.

Aziatisch volksverhaal

Kamal woonde lang geleden in India. Hij woonde met zijn ouders en zijn zusjes in een klein huisje op de helling van een berg. Kamal was de oudste van de kinderen en hielp zijn ouders wanneer hij maar kon.

Een vertel- en tekenverhaal 

1.
Puk keek naar buiten. Het waaide hard. Donkergrijze wolken joegen langs de hemel. [teken een paar wolken langs de bovenrand] Zou het gaan regenen? Puk hield niet van regen. Ze had afgesproken met Tom. Het was best een eind lopen naar Tom’s huis. Hij woonde aan de rand van het bos. Tom had beloofd dat hij notentaart zou maken. Puk was dol op taart!

Traditioneel Engels stapelverhaal

Lang geleden waren katten en muizen nog elkaars vrienden. Een kat en een muis speelden elke dag met elkaar in de schuur. Maar op een dag beet de kat - helemaal per ongeluk - de muis zijn staart af.

Sprookje van de gebroeders Grimm

Lang geleden, toen wensen nog hielp, leefde er eens een prinses. Ze woonde in een groot paleis, met daarachter een prachtige tuin die doorliep tot aan de rand van het bos. Wat de prinses het allerliefste deed, was in de tuin spelen met haar bal.

Sprookje van de gebroeders Grimm (nr. 175)

Er was eens een land waar de nacht pikzwart was. Als de zon onderging, was het alsof er een deken over het land werd gelegd, zo donker was het. De sterren twinkelden aan de hemel, maar veel licht gaven die niet. Een maan was er niet in dat land. Omdat het zo donker was, kwamen de mensen 's avonds niet graag buiten. Iedereen zorgde dat hij op tijd thuis was van zijn werk en op bezoek ging je 's avonds niet.

Ja, ik wil 6x per jaar een Vertelidee!

Babboes Het schiet al op met mijn afstudeerproject bij de Vertelacademie. In dit blog deel ik mijn eerste ervaringen:… https://t.co/OdQlGfuLQ1
Babboes Lente en dus weer tijd voor Storytrail Amersfoort. Ik heb mijn geheugen opgefrist, zodat ik a.s. zaterdag weer vol… https://t.co/dpb9Hw2iOD